Pages

Tuesday, April 2, 2013

जीवन स्वस्थ वनाउने तरिका


जीवन स्वस्थ वनाउने तरिका
रक्तचाप जचाउने
रक्त चाप जाँच्नु भनेको साइकलमा हावा जाँच्नु जस्तै हो । यो कम खर्चिलो र स्वास्थ्यमा कुनै प्रभाव नपर्ने कार्य हो । कति मानिसको परिवारमा नै उच्च रक्तचापको समस्या हुन्छ । र त्यसको वंशानुगत प्रभाव पर्छ । कतिको खानामा नुनको मात्रा धेरै हुन्छ । तनावमा वस्ने, मोटोपन हुने, धुमपान वा मद्यपान गर्ने व्यक्तिहरु पनि उच्च रक्तचापको शिकार हुनुे डर धेरै हुन्छ । रक्तचापको नियमित परीक्षण गराउनेहरु हृदयघात वा मष्तिष्कघातवाट जोगिन सक्छन । उच्च रक्तचाप आज जटिन हुन थालेको छ । आजको जीवनशैलीमा सवैले रक्तचापको नियमित परीक्षण गराउनु आवश्यक छ ।

ठिक्क पिउने
अलिअलि मद्यपानले मुटुलाई फाइदा पनि गर्छ । तर त्यसको मात्रा वढ्यो भने कलेजोको सिरोसिर हुन्छ । अहिले सिरोसिस बोसो जमेो कलेजो र कलेजोको क्यान्सर पश्चिम युरोपमा मृत्युको बाह्रौंकारण भएको छ । रक्सीका कारण हुने झै झगडा र दुर्घटना जन्य मृत्युको त हिसावै अर्कै छ ।

सक्रिय रहने
मान्छेका शरिर बसिराख्नका लागि होइन , चलायमान रहिरहनका लागि बनेको हो । त्यसैले धेरै वस्नु स्वास्थ्यका लागि राम्रो होइन । मानसिक र शारीरिक व्यायाम एवं श्रमले मानिसलाई स्वस्थ वनाउँछ । रोगहरु घटाउँछ । गतिशिल शरीर मनले मानिसको आत्मसम्मान वढाउँछ । डिप्रेसन र चिन्ता घटाउँछ । कतिपय व्यायम गर्ने भन्ने प्रश्नो जवाफ सजिलो छैन । तर मानिसले सक्रिय नै रहन पर्छ ।

धमपान नगर्ने
धुमपानले जीवन छोट्याउने मात्र होइन, मर्नु अघि नै निकै दुःख पनि दिन्छ । मुटुका रोग र फोक्सोको क्यान्सरका कारण जीवनको अन्तिम समय कष्टकर बनाउनेमा पनि धूमपानको भूमिका छ । लामो समय सम्म धूमपान गर्ने मध्येका आधासरो व्यक्तिले ७० वर्ष काटदैनन् ।

पीर नमान्ने खुुसी रहने
पीर चिन्ता लिन कसैलाई पनि रहर हुदैन । तर पनि मानविय क्रियाकलापका आधारमा मानिसलाई पिर चिन्ता हुने गर्दछ । एक सर्वेक्षण अनुसार बेलायत धेरै चिन्ता गर्ने देशहरुको लहरमा पन्ध्रौ स्थनमा पर्दो रहेछ । खासमा अनावश्यक पीर र चिन्ताले समस्या समाधान त गर्दै गर्दैन उल्टो थप समस्या ल्याइ दिन्छ यसर्थ स्वस्थ रहन पिर चिन्तालाई हटाउनु पर्छ ।

ताजा अन्न पात खाने
हिजो आज मानिसहरु विभिन्न प्रकारका रंगिन खाद्यपदार्थहरु खान रुचाउछन् । भुटेको तारेको माछा मासुमा मानिसका मन वढी गएको पाइन्छ । वास्तवमा यो स्वस्थ्यको लागिहानिकारक छ । यसरी यस्ता खाद्य पदार्थ खाँदै गर्दा हाम्रो शरीरमा क्याल्सियम तथा दुध जन्य पदार्थको कमी हुदै गएको छ । यसले गर्दा मानिसमा माटोपना वढन गइ विरामी हुने गरेका पाइन्छ । मानिसमा हुने मोटोपन संसारकै मृत्युको चौथोकारक तत्व बनेको छ ।


No comments: